Топ IT фирми журират игрите на Burgas Game Jam 6

За шеста поредна година Burgas Game Jam става поле за изява на най-запалените създатели на игри. Събитието организирано от BurgasLab е с образователна цел и отново събира гейм ентусиасти от региона, за да им даде шанс да създадат своя собствена игра за 48 часа. Локацията е Експо център „Флора“, а началото - на 31 януари от 16:30ч.

Участието в хакатона е безплатно. Няма състезателен характер и в него може да се включи всеки, без значение от годините, професията или образованието. След като се сформират отбори, всеки сам избира дали да заложи на компютърна или настолна игра. Единственото условие е участниците под 18 години да са придружени от родител/настойник по време на целия гейм джам.

Регистрацията е вече отворена на:

https://gamejam.burgaslab.org/registration

Хакатонът има образователен характер, а не състезателен, затова организаторите от BurgasLab са се постарали да има подаръци за всички. По традиция, за поощрение на най-старателните отбори отново ще има класиране. 

Тази година най-добрата игра на BGJ 2020 ще бъде избрана от професионално жури. За целта организаторите от BurgasLab са поканили специалисти от голeмите софтуерни фирми ScaleFocus и IBA Group. Те ще се запознаят детайлно с труда на всеки отбор, за да дадат оценка и насоки от гледна точка на своя дългогодишен опит. 

Официалното откриване на Global Game Jam 2020 ще бъде на 31 януари, петък от 17:00ч., когато в специален keynote дизайнерът Крис Авалон /Fallout, Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords и др./ ще обяви новата тема. Тя ще трябва да бъде запазена в тайна до събота, когато ще се съобщи и в последната локация - Хаваи. След като научат темата отборите имат 2 денонощия, за да създадат своята игра.

Малко преди това в 16:40ч. Свилен Георгиев, участник от миналото издание на BGJ, ще вдъхнови бъдещите създатели на игри. Неговият отбор е първият в историята на бургаското издание на форума, който решава да продължи работа по проекта си и да го превърне в комерсиален продукт. Той ще разкаже през какви етапи са минали с екипа, какво следва и какъв е потенциала. Играта е настолна, казва се „Наследство“ и беше класирана на трето място. Можете да я видите тук: https://globalgamejam.org/2019/games/inheritance-game

С всяко следващо издание Burgas Game Jam успява да привлече все повече подкрепа от страна на IT бизнеса. Тази година за първи път се присъединяват две големи международни софтуерни компании. Това са ScaleFocus и IBA Group - IT фирми със забележителни проекти извън пределите на страната. Sutherland България, която също има офис в Бургас, отново е сред спонсорите на инициативата. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Бургас, които предоставят безвъзмездно залите в Експо център „Флора“. Нашите дългогодишни партньори от Комплекс 2000 и този път ще зарадват участниците със страхотни подаръци. Благодарение на книжарница Stedi плакатите и стикерите на BGJ ще стигнат до повече хора в града. Piazza Grande пък ще се погрижи за вкусната пица. Напълно тематично от читалище Хамалогика дават за всички безплатно посещение на Вечерите на настолните игри, които се провеждат при тях.

Участници ще получат новия дизайн на емблематичните тениски и стикери с талисмана на Burgas Game Jam - акулата Кольо. По време на хакатона ще има специален релакс спот с маса за тенис от Комплекс 2000, където отборите да презаредят със сили и вдъхновение. 

В неделя от 18:00ч. вратите на зала 2 на Флората ще се отворят за Play Party, на което всички бургазлии могат да видят и изпробват създадените игри. 

BGJ се стреми да е еко и призовава участниците и гостите да си носят чаши/ канчета за многократна употреба. По време на събитието няма да има вода в пластмасови бутилки, а кани с филтър. 

В миналото издание се включиха 8 отбора с общо 46 участника на възраст 16 - 53г. Глобалната тема, върху която твориха беше „Какво означава домът за теб“ /What home means to you/. Големите победители бяха отбор Chest с играта си “Dude, where’s my home”

Burgas Game Jam е част от семейството на Global Game Jam. Превърнал се в световен феномен, той успява с всяко издание да увеличи локациите си. От 860 локации в 113 страни за 2019, за 2020г. те вече наброяват 933. България тази година участва с 4 събития в градовете Бургас, София, Пловдив и Габрово.

Виж какво е Global Game Jam:

https://www.youtube.com/watch?v=PPJGLTXfH6o